logo_vamor
Keresés
Close this search box.

Nagy örömmel és büszkeséggel jelenthetjük be, hogy megszereztük a Nemzeti Adó és Vámhivatal  Észak-Budapesti Adóigazgatóságától az AEO „C” típusú tanúsítványunkat.

Az ún. engedélyezett gazdálkodók (Authorised Economic Operator – AEO) alatt speciális státusszal rendelkező gazdasági szereplőket értünk. A státusszal rendelkező gazdálkodót a vámhatóság megbízható partnerének tartja, aki ezáltal jogosult arra, hogy vámügyeinek intézése, illetve vámkezelései során kedvezményekben részesüljön az egész Európai Unió területén.

A nemzetközi kereskedelem globalizációja, illetve a növekvő számú terrorcselekmények miatt a Vámigazgatások Világszervezete (VVSZ) elkészített egy keretrendszert (Framework of Standards), mely a vámszakterületen megteremtette a keretfeltételeket a modern és hatékony kockázatkezeléshez, és egyben megalkotta az engedélyezett gazdálkodó fogalmát.

Az Európai Unió az Európai Parlament és a Tanács 648/2005/EK rendeletével módosította a Közösségi Vámkódexet, és így valósítja meg a fent említett keretrendszer elképzeléseit. A fenti, ún. biztonsági módosítás kiegészítette a Közösségi Vámkódexet az 1A. szakasszal (Engedélyezett gazdálkodók) és az 5a. cikkel, és így vezette be az engedélyezett gazdálkodói koncepciót a közösségi vámjogszabályokba.

Bejegyzések