logo_vamor
Keresés
Close this search box.
Angol Brexit

BREXIT

EU-Egyesült királyság szabadkereskedelmi megállapodás:

A szabadkereskedelmi megállapodást az EU Tanács 2020/2252 határozatában találjuk.

A megállapodással Nagy-Britannia 2021. január 1-től immár nem csak de jure (jogilag a szigetország 2020. január 31. óta már nem tagja az Uniónak), hanem de facto is kilép az Európai Unióból, és olyan harmadik országnak számít majd, amelyik se nem tagja a belső piacnak (az EGT tagjai például azok), de a vámuniónak sem (Norvégia tagja a belső piacnak, de nem része a vámuniónak).

A London által korábban gyakran meghivatkozott EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezménynél azonban több az EU-brit alku, amennyiben a kétoldalú árukereskedelemben nem lesznek sem vámok (tarifák), sem mennyiségi korlátozások (kvóták). Ez a legambiciózusabb szabadkereskedelmi megállapodás, amit az Európai Unió egy harmadik országgal aláír.

Az EU és az Egyesült Királyság két külön piacot; két különálló szabályozási- és jogterület fog alkotni. Ez akadályokat gördít majd az áruk és szolgáltatások kereskedelme, valamint a határon átnyúló mobilitás és cserék útjába. Az árukat a határokon való átlépéskor vámellenőrzésnek vetik majd alá és vámnyilatkozatokat is ki kell tölteni.

Fontos, hogy a vámmentesség igénybe vételéhez szükséges igazolni az áru preferenciális származását. A megállapodás ORIG-2 melléklete tartalmazza a termékspecifikus származási szabályokat. A megállapodás ORIG-4 melléklete tartalmazza a származásmegjelölő nyilatkozat szövegét, amelyet az exportáló félnek kell megtennie. Fontos, hogy EUR-1 okmánnyal már nem igazolható a származó státuszt. Származás megjelölésnél a GB és az EU megjelölés ajánlott. Utólagos származás megjelölő nyilatkozat tétel nem lehetséges, tehát érdemes időben, a szállítást megelőzően ezeket a nyilatkozatokat megtenni, beszerezni.

6000 Euró származó áruérték felett csak azok a gazdálkodók tehetnek számlanyilatkozatot vagy származási nyilatkozatot, akik regisztráltak a REX rendszerbe. Ez Magyarországon a NAV_V03 nyomtatványon lehetséges. A regisztrációt egyszer elegendő megtenni, így akik már regisztráltak valamely másik szabadkereskedelmi megállapodás alkalmazásához (pl. Kanada, Japán, OCT) azoknak nem szükséges újabb regisztrációt végrehajtaniuk, az árukör indikatív listáját azonban ajánlott kiegészíteniük.