logo_vamor
Keresés
Close this search box.
Angol Brexit

BREXIT TANÁCSADÁS ÉS VÁMÜGYINTÉZÉS

2021 január 1-jén egy új korszak vette kezdetét az Egyesült Királyság és az EU kereskedelmében. Forduljon hozzánk, amennyiben vállalkozása rendszeres export és import tevékenységet folytat a szigetországgal.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodást (FTA) kötött. Ennek értelmében az Egyesült Királyság kilépett az EU vámuniójából, ami azt jelenti, hogy a küldeményeket vámkezelni kell.

Fontos, hogy a vámmentesség igénybe vételéhez szükséges igazolni az áru preferenciális származását. A megállapodás ORIG-2 melléklete tartalmazza a termékspecifikus származási szabályokat. A megállapodás ORIG-4 melléklete tartalmazza a származásmegjelölő nyilatkozat szövegét, amelyet az exportáló félnek kell megtennie. Fontos, hogy EUR-1 okmánnyal már nem igazolható a származó státuszt. Származás megjelölésnél a GB és az EU megjelölés ajánlott. Utólagos származás megjelölő nyilatkozat tétel nem lehetséges, tehát érdemes időben, a szállítást megelőzően ezeket a nyilatkozatokat megtenni, beszerezni.

6000 Euró származó áruérték felett csak azok a gazdálkodók tehetnek számlanyilatkozatot vagy származási nyilatkozatot, akik regisztráltak a REX rendszerbe. Ez Magyarországon a NAV_V03 nyomtatványon lehetséges. A regisztrációt egyszer elegendő megtenni, így akik már regisztráltak valamely másik szabadkereskedelmi megállapodás alkalmazásához (pl. Kanada, Japán, OCT) azoknak nem szükséges újabb regisztrációt végrehajtaniuk, az árukör indikatív listáját azonban ajánlott kiegészíteniük.

Milyen adatokra lesz szüksége a kereskedelmi számla kiállításához?

  • Győződjön meg róla, hogy rendelkezik EORI-számmal, pontosan meg tudja nevezni az árucikkeit, és ismeri a helyes vámtarifaszámukat!
  • Legyen tisztában a küldeményében található összes tétel pontos értékével és a származási országával!
  • Alkalmazza a megfelelő Incoterms-feltételeket, amelyekben az ügyfelével megállapodtak!
  • Legyen tisztában azzal, hogy mi a kivitel pontos célja, és biztosítsa mindazon exportengedélyeket vagy kiegészítő dokumentumokat, amelyekre szükség lehet!
  • Álljon készen arra, hogy a saját és az átvevő címét és elérhetőségeit feltüntesse.
  • Tájékoztassa az ügyfeleket az általuk esetlegesen fizetendő importadókról és -vámokról!

Kérem forduljon hozzánk bizalommal, amennyiben segítségre van szüksége a vámkezelési meghatalmazás kitöltésében!