logo_vamor
Keresés
Close this search box.

INTRASTAT tanácsadás és ügyintézés

Az Intrastat szabályozás célja

1993. január 1-je, az Európai Unión belüli vámhatárok eltörlése óta az egységes európai piacon a termékek minden adminisztratív kötöttség nélkül, szabadon mozoghatnak. A gazdasági integráció a tagállamok egymás közti kereskedelmének statisztikájában szükségszerűen változást hozott; a vám-nyilvántartás adatainak pótlására egy, az adatokat közvetlenül a forgalmazóktól gyűjtő statisztikai rendszert alakítottak ki. E statisztika az Intrastat, amelyet EU rendeletek szabályoznak, és tesznek kötelezővé minden tagállam, így 2004. május 1-jétől Magyarország számára is.

Intrastat jelentési kötelezettségek a KSH felé (A KSH ELEKTRA adatszolgáltató rendszerbe):

Adatszolgáltatásra kötelezettek a magyar közösségi (HU) adószámmal rendelkező természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli szervezetek, az alábbiak szerint:c

1, a feladó tagállamban mindazok, amelyek

2, a rendeltetési tagállamban mindazok, amelyek

A természetes személyek közül a magánszemélyek felmentést kapnak az adatszolgáltatás alól, az egyéni vállalkozók nem.

A fentiek közül azonban csak azoknak a gazdasági szervezeteknek kell intrastat adatot szolgáltatniuk, amelyek maximum 12 havi, Intrastatban jelentett beérkezéseinek, ill. kiszállításainak, vagy Intrastat jelentés hiányában az áfa-bevallásaiban szereplő közösségi beszerzések, ill. értékesítések összértéke meghaladja a 2018-ban érvényes adatszolgáltatási küszöbértéket, amely

Intrastatra vonatkozó hatályos jogszabályok:

1, Az Intrastatot érintő két legfontosabb EU-jogszabály

2, A KSH működéséről és az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program kötelező adatszolgáltatásairól szóló nemzeti jogszabályok:

Szükséges ismeretek a KSH felé nyújtandó intrastat adatszolgáltatási kötelezettségek elvégzéséhez:

1, Áruosztályozási ismeretek (KN-kód megállapítása)
2, Nyilvántartás pontos precíz elkészítése excel formátumban, mely feltölthető a KSH rendszerébe
3, Megfelelő termékismeret a pontos adatok megadása érdekében
4, Végül, de nem utolsó sorban hasznos a több éves tapasztalat

Jogkövetkezmények az intrastat adatszolgáltatás megtagadása, valótlan adat közlése, valamint késedelmes adatszolgáltatás esetén:

Fő tevékenységünk:

Vállaljuk a partnereinknél felmerülő intrastat jelentéseket érintő kérdések tisztázását, szakértői vélemények kiadását, valamint igény esetén a teljes körű intrastat ügyintézést is.

Az intrastat jelentés elkészítéséhez szükségünk van a tárgyhónapban bármely másik EU tagállam relációjában teljesített ki- és beszállítások számláira, tetszőleges formátumban. A fő paraméterek, amiket tudnunk kell (ha nem szerepelnek a számlán, akkor külön kérjük megadni, illetve adott esetben segítünk megtalálni a megfelelő kódot):

Cégünk rendelkezik az Intrastat bevalláshoz szükséges elektronikus regisztrációval, kapcsolattal és természetesen megfelelő rutinnal, valamint szakértelemmel.

2019.01.01-től a KSH már csak az ELEKTRA Adatszolgáltatói kliensen fogad be adatokat. Erről szóló cikkünket itt találja.

AEO engedély

Rendelkezünk vámügynöki engedéllyel és AEO C tanúsítvánnyal.

Szakértői tanácsadásra van szüksége?

Tevékenységeink

Környezetvédelmi termékdíj tanácsadás és ügyintézés

Környezetvédelmi termékdíj tanácsadás, teljes körű ügyintézés, jogszabályi megfelelőség vizsgálat – A kialakított termékdíjas rendszer folyamatos költséghatékony optimalizálása.

Energia vámkezelés

A Vámőr Kft. az energia piac liberalizációja óta segíti partnereit a hatóságokkal való minél egyszerűbb és gördülékenyebb együttműködésben.

Jövedéki tanácsadás és ügyintézés

Jövedéki tanácsadás a jogszerű gazdálkodói működéshez; jövedéki tevékenységhez szükséges jövedéki engedély beszerzése; jövedéki termék tekintetében tarifális besorolás, esetlegesen KÉV ügyintézés.

INTRASTAT tanácsadás és ügyintézés

Teljes körű intrastat ügyintézés, szaktanácsadás – Rendelkezünk az Intrastat adatszolgáltatások elkészítéséhez szükséges hatósági regisztrációval, kapcsolattal és szakértelemmel, magyar és angol nyelven.

Vámtanácsadás, vámfizetés megosztás, összevont vámfizetés

Megbízóink számára elérhetővé teszünk egy olyan rendszert, amely leegyszerűsíti a vámhatározatok pénzügyi rendezését és amelyet a vámhatósággal szoros együttműködésben üzemeltetünk.

Hulladékgazdálkodási ügyintézés

Az Országgyűlés 2012 év végén elfogadta, és 2013. január 1.-jén hatályba lépett a hulladékról szóló törvény (Ht.), amely új szabályokat és fogalmakat vezetett be a hulladékokkal kapcsolatosan.